Home English
Srpski
Naslovna strana / Aktivnosti / Pilot projekat
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi

PILOT PROJEKAT

”Uključivanje Roma u društvene tokove kroz proces obrazovanja za održivi razvoj”

1.10. - 31.12.2005.


U periodu od 01.10. – 31.12.2005. godine Ekološko društvo ”Endemit” realizovalo je pilot projekat pod nazivom ”Uključivanje Roma u društvene tokove kroz proces obrazovanja za održivi razvoj” koji je finansirala Skupština grada Beograda – Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu. Projekat je realizovan u prostorijama Osnovne škole za obrazovanje odraslih ”Branko Pešić”, a učesnici su bila deca od I do IV razreda.

Učenici su podeljeni u 5 grupa (odeljenja), a svaka grupa je imala po 3 radionice sa temama:
•  Biodiverzitet (raznovrsnost živog sveta) – značaj i očuvanje
•  Lanci ishrane u prirodi – povezanost živih bića
•  Značaj očuvanja prirode – ko je kriv za zagađenje i uništavanje

 

Sastavni deo aktivnosti bila je poseta Zoološkom vrtu grada Beograda, što je bio pravi doživljaj za većinu mališana.

 

Osnovni cilj ovog projekta je doprinos smanjenju siromaštva, poboljšanju kvaliteta života, prevazilaženju razlika, eliminisanju isključenosti iz društvenih tokova ugroženih i marginalizovanih socijalnih grupa, a sve kroz proces obrazovanja za održivi razvoj .

Ono što je deci pruženo kroz realizaciju ovog projekta (učenje kroz igru, zabavu, poseta Zoo vrtu itd.), je nešto što njihova porodica ne može da im pruži, tako da su rezultati dobijeni kroz njihovu edukaciju veoma značajni. Me đutim, ono što je još važnije su dečija radost i zadovoljstvo kao nešto što nema cenu.

 

Po završetku projekta najboljim učesnicima su, u vidu nagrade, podeljeni novogodišnji paketići.

 

Sada je u planu realizacija projekta znatno većih razmera koji će biti pripremljen na osnovu rezultata dobijenih realizaciom pilot projekta. Može se konstatovati da su rezultati prethodnog rada jako bitni, jer tek u radu sa decom mogu se videti kakve su njihove reakcije, koje su im potrebe, motivacije, shvetanja, stvari koje se ne mogu lako predvideti.

 

Ovo je samo jedan od projekata koje ”Endemit” planira da realizuje, i na taj način da doprinos "Deceniji uključenja Roma 2005-2015" koju je proglasila Skupština Ujedinjenih Nacija.

 

Zahvaljujemo se svima onima koji su nam pružili podršku i omogućili uspešnu realizaciju ovog projekta, a posebnu zahvalnost dugujemo:
- Kolektivu Osnovne škole ”Branko Pešić”,
posebno direktoru Jovanki Stojić
- Skupštini grada Beograda – Sekretarijatu za socijalnu i dečiju zaštitu

 
Povratak na prethodnu stranu