Home English
Srpski
Naslovna strana / Aktivnosti / Saradnja sa organizacijom GREENPEACE
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi

MANIFESTACIJA

"Klimatske promene i obnovljivi izvori energije"
u saradnji sa organizacijom GREENPEACE

31.07.2005.


Greenpeace Endemit

G
reenpeace i Ekološko društvo Endemit 31. jula 2005. godine promovisali su ''Energetsku revoluciju''. U Beograd je stigao jedrenjak Greenpeace-a Anna koji se ceo dan nalazio u Marini ''4. jul'' na Zemunskom keju, u blizini Hotela ''Jugoslavija''. Za tu priliku, preko puta Marine, bio je postavljen šator sa izložbom Klimatske promene i obnovljivi izvori energije. Greenpeace i Anna, brod izgrađen 1910. godine, plovili su tokom leta Dunavom, upozoravajući javnost na pretnju koju predstavljaju antropogeno izazvane klimatske promene i korišćenje nuklearne energije. Brod je pošao iz Danzinga, krajem maja, išao je kanalom Rajna-Majna-Dunav do Austrije i dalje Dunavom sve do Crnog mora. Odatle ga je put vodio preko Bosfora i Sredozemnog mora sve do Egipta.

 

Tokom tri meseca, Anna je obišla Poljsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. Izložba o energiji i klimi, koja je bila prikazivana tokom putovanja, trebalo je da ubedi posetioce širom Evrope da su čisti i bezbedni izvori energije, koji nemaju štetnog uticaja na životnu sredinu, mogući. Energetska revolucija 2005. upoznaje političare, proizvođače energije i javnost o uzrocima i efektima klimatskih promena. Ističe se neophodnost smanjenja korišćenja fosilnih i nuklearnih goriva i prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije, kao što su Sunce, vetar i biomasa, naročito u Istočnoevropskim zemljama.

 

Klimatolozi procenjuju da je 80 % klimatskih promena izazvano ljudskim aktivnostima i to najviše emisijom ugljen-dioksida i ostalih gasova staklene bašte. Spaljivanjem fosilnih goriva, pri proizvodnji energije i transportu, svakodnevno utičemo na klimu. Energetska industrija emituje svake godine 1,2 milijarde tona ugljen-dioksida i proizvede 2600 tona opasnog nuklearnog otpada.

 

Do sada je prosečna globalna temperatura porasla za 0.7°C. Čak i ako bi ovog trenutka prestali sa daljom emisijom ugljen-dioksida, ne bi sprečili porast temperature za još 1,2°C. Sve češće smo svedoci klimatskih promena, kao što su nedavne poplave, česte suše i poremećaji vegetacionih ciklusa i u našem regionu.

 

Rešenje je prelazak na obnovljive izvore energije, koji je i neophodan ako želimo održivu proizvodnju energije bez negativnog uticaja na životnu sredinu. Postojeća tehnologija korišćenja obnovljivih izvora može da obezbedi šest puta veću količinu energije nego što su trenutne svetske potrebe.

 

Posetioci su o problemu klimatskih promena i obnovljivim izvorima energije mogli da se informišu na izložbi i iz štampanog materijala, a nešto više su mogli da saznaju i od volontera Ekološkog društva Endemit i članova Greenpeace-a. Stogodišnji brod Anna bio je otvoren za posetioce celog dana, a narednog dana brod je nastavio svoj put ka Nacionalnom parku Đerdap. 
 
Povratak na prethodnu stranu