Home English
Srpski
Naslovna strana / Aktivnosti / II Generalna skupština CERI
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi

MEĐUNARODNI SKUP

II Generalna skupština članica CERI
(Carpathian EcoRegional Initiative) u Kladovu

24.-26.11.2005.


U periodu od 24. do 26.11.2005. u Kladovu je održana druga po redu Generalna skupština članica CERI (Carpathian EcoRegional Initiative), međunarodne mreže nevladinih organizacija i naučnoistraživačkih instituta iz sedam evropskih zemalja povezanih ovim planinskim masivom.
U okviru konferencije je razgovarano o tipovima projekata koji će se realizovati pod okriljem ove organizacije, načinima komunikacije i saradnje zemalja članica i drugo.

Ovaj stručni skup doveo je na Đerdap prirodnjake iz 36 organizacija iz Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Ukrajine i Srbije i Crne Gore koje se bave očuvanjem biodiverziteta karpatske oblasti. Mr Jovan Angelus iz Agencije za očuvanje biodiverziteta "Ekolibri bionet" u Beogradu, na čiju inicijativu je naša zemlja uključena u ovu međunarodnu mrežu osnovanu 1999. godine, ističe da su evropski ekolozi pozvani upravo u Kladovo i na Đerdap kako bi se upoznali sa prirodnim vrednostima i zaštićenim dobrima ovog dela istočne Srbije, a posebno da bi im pokazali Đerdapsku klisuru.

 

Za sada je 5 organizacija iz Srbije pristupilo CERI-ju. To su: Ekološko društvo "Endemit", Društvo mladih istraživača Bor, Agencija za zaštitu biodiverziteta "Ekolibri-bionet", Centar za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu, i Ekološko društvo Kladovo. National focal point Za Srbiju je Agencija za zaštitu biodiverziteta "Ekolibri-bionet".
O CERI-ju

Karpatska EkoRegionalna Inicijativa - "CERI" (ranije CEI) je jedinstvena međunarodna mreža nevladinih organizacija i naučno-istraživačkih instituta iz sedam karpatskih zemalja, čiji je zajednički cilj očuvanje i održivi razvoj Karpata. Iznikao iz platforme WWF-a "Global 200 Program", CERI je stvoren sa ciljem zaustavljanja nestajanja biodiverziteta u Karpatima i u isto vreme da podrži lokalni ekonomski i kulturni napredak za trajno dobro stanovništva ovog ekoregiona. Svoju prvu Generalnu skupštinu CERI je održala u junu 2005. u Rumuniji u gradu Brašovu, gde se okupilo oko 30 aktivnih organizacija da podrže viziju CERI-ja koju su njeni osnivači definisali jos 1999.
Više o mreži CERI možete saznati na adresi www.carpates.org

 

 
 
 
 
Povratak na prethodnu stranu