Home English
Srpski
Naslovna strana / Aktivnosti / Endemit u poseti Turnu Severinu, Rumunija
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi
Korisni linkovi
 April 2009.

Na poziv rumunske organizacije Pro-Mehedinti iz Turnu Severina, grada na Dunavu, troje članova Endemita posetilo je Rumuniju. Povod posete bio je Sajam turizma i razgovor o mogućoj saradnji dveju organizacija u oblasti unapređivanja ekoloških i ekonomskih (turističkih) potencijala u pograničnim regionima.

Datum susreta pao je u dane praznika grada Turnu Severin, tačnije rođendana grada, 22. aprila. Pošto se slava grada u čast Sv. Đorđa, zaštitnika grada, održava 23. aprila, u ovo vreme Turnu Severin je naročito živ i posećen.

Tokom trodnevnog boravka u Turnu Severinu, članovi Endemita održali su sastanak sa srdačnim domaćinima Udruženja Pro-Mehedinti iz Rumunije i predstavnicima Nacionalnog parka Đerdap iz Srbije, koji je viđen kao dobra osnova za uspostavljanje saradnje naših nevladinih organizacija i zainteresovanih državnih institucija.

Budući da se radi o velikom ekološkom i turističkom potencijalu u ovoj pograničnoj oblasti, čije neprocenjivo bogatstvo predstavljaju Nacionalni park Đerdap sa srpske i Nacionalni park Portile de fier (Gvozdena kapija) sa rumunske strane, razgovor je tekao u međusobnom interesovanju, gde je zaključeno da je uspostavljanje partnerske saradnje realna i moguća opcija koja bi dalje vodila ka korisnim i konkretnim akcijama za poboljšanje ekonomske situacije pograničnih naselja, uz visok stepen zaštite biodiverziteta nacionalnih parkova, kao oblasti prvog stepena zaštite.

Ovaj sastanak dopunjen je inspirativnim susretom sa predstavnicima Muzeja Gvozdena kapija u Turnu Severinu, kao najznačajnijeg muzeja Okruga Mehedinti. Ljubaznošću osoblja muzeja članovi Endemita upoznali su se sa vrednim eksponatima iz oblasti istorije, prirodnih nauka i etnografije i folklora. I sa ljubaznim domaćinima muzeja, koji su u isto vreme članovi Udruženja Pro-Mehedinti, došlo je do podsticajnih razgovora i predloga za saradnju na budućim projektima od značaja za obe zemlje.


Muzej "Gvozdena kapija"

Dogovoren je ponovni skori susret u Srbiji, čiji će domaćini biti naše kolege iz Nacionalnog parka Đerdap, sa kojima Ekološko društvo Endemit ima dugogodišnju veoma uspešnu saradnju. Ovom planiranom sastanku prisustvovaće i predstavnici Mladih istraživača Bor, iz Bora, o čemu ćemo još pisati…

 


Postavka muzeja "Gvozdena kapija"


Maketa Trajanovog mosta preko Dunava