Home English
Srpski
Naslovna strana / Aktivnosti / Trening o dizajnu i menadžmentu projekata životne sredine
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi
Korisni linkovi
 Jun 2009.

Od 25. do 27. maja 2009. godine na Fruškoj Gori (hotel Norcev) održan je trening o dizajnu i menadžmentu projekata životne sredine. Trening je održao Mediteranski ogranak WWF-a u okviru svog programa za jačanje kapaciteta nazvan ATW (Across the Waters), u saradnji sa “Mladim istraživačima Srbije”, kao deo projekta umrežavanja i jačanja kapaciteta nevladinih organizacija u NATURA 2000 Resursni centar Srbije.

Trening je vodio Christoph Stein iz mediteranskog ogranka WWF-a. Polaznici ovog treninga su bili članovi po 10 nevladinih organizacija iz Srbije i iz Crne Gore. Endemit je imao svog polaznika ovog treninga, na kome smo savladali osnove o "project-cycle" menadžmentu i uobličavanju projekata vezanih za konzervaciju i održivo upravljanje prirodnih resursa. Podeljeni u 4 grupe, imali smo priliku da kroz konkretne projekte prođemo kroz proces pisanja projekata. Trener Christoph je strpljivo i sa puno pažnje davao korisne predloge za prevazilaženje problema nastalih tokom rada.

Ovaj skup je ujedno i dao priliku za razmenu iskustva u NVO sektoru. Konstatovani problemi i prepreke su vrlo slične za obe zemlje. Najveći problemi su nerazumevanje i bahatost lokalnih vlasti, korupcija, itd. Pozitivna strana je uočena u sve većem broju mladih ljudi spremnih da se suoče sa problemima životne sredine, kojima se pridružuju iskreni zaštitari prirode koji dolaze iz svih sfera društva.

 

NATURA 2000

U sredu 17. juna 2009. godine, u prostorijama Centra za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, održan je drugi sastanak mreže nevladinih organizacija Srbije NATURA 2000 Resursni centar.

NATURA 2000 je evropska mreža zaštićenih predela koji imaju veliku vrednost kao prirodna staništa mnogih vrsta biljaka i životinja koja su kao vrste retka, ugrožena ili su ranjiva. NATURA 2000 potiče od Direktive o staništima iz 1992. godine koju je donela Evropska Zajednica i od dopune Direktive o pticama donete 1979. god. NATURA 2000 mreža predela omogućuje zaštitu i očuvanje zaštićenih staništa i predela u 21 veku, kao zaostavština budućim generacijama.

Vođeni iskustvima iz zemalja EU koji su oformili mrežu nevladinih organizacija u realizaciji NATURE 2000 i u nasoj zemlji je pokrenut taj dugotrajan i veliki proces. Mreža nevladinih organizacija se u našoj zemlji osniva sa ciljem povezivanja, podrške i razvoja organizacija koje bi kao ravnopravni partneri, u saradnji sa drugim institucijama učestvovale u uspostavljanju mreže NATURA 2000 u Srbiji.

Na drugom sastanku je potpisan Memorandum o saradnji izmedju MIS (Mladi istrazivači Srbije), WWF- Svetskog fonda za zaštitu prirode i nevladinih organizacija, članica mreže NVO NATURA 2000 Resursni centar Srbije. Sastanku su prisustvovali predlagači mreže MIS, predstavnik WWF-a Duska Dimovic, predstavnici NVO iz Srbije,a među njima i Endemit. Početku sastanka je prisustvovao Radoslav Momirov pomoćnik ministra zastite zivotne sredine i prostornog planiranja. Na sastanku su započeti procesi unutrašnjeg uređenja mreže, osnivanjem klastera za 4 oblasti u cilju boljeg organizovanja. Bilo je konstruktivnih predloga koji su razmatrani. Zbog obima posla odlučeno je da se o detaljima dogovori i komunicira elektronskim putem, kao i na sledećem sastanku.