Home English
Srpski
Naslovna strana / Aktivnosti / Edukativne radionice - "Eko škola"
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi
Korisni linkovi
 Ekološko društvo „Endemit“ je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije učestvovalo u realizaciji edukativnih radionica iz oblasti ekologije u okviru projekta „Eko škola“. Nosilac projekta „Eko škola“ je Kancelarija za mlade Opštine Vračar, a finansiran je od strane Ministarstva omladine i sporta.

Radionice su organizovane za učenike od prvog do četvrtog razreda u 6 osnovnih škola sa teritorije Opštine Vračar:

•  OŠ „Vladislav Ribnikar“

•  OŠ „Sveti Sava“

•  OŠ „Jovan Miodragović“

•  OŠ „Svetozar Marković“

•  OŠ „Kralj Petar II Karađorđević“

•  OŠ „Siniša Nikolajević“

Osnovna tema edukativnih radionice bila je reciklaža, koja je deci predstavljena putem PowerPoint prezentacije. Najpre je provereno njihovo znanje iz ove oblasti putem kratkih i zanimljivih pitanja pod nazivom „Pokaži nam šta znaš!“, a nivo znanja nakon edukativnih radionica je proveren putem kviza znanja. Na zanimljiv i kreativan način je deci predstavljen problem otpada, kao i mogućnosti za njegovo rešavanje, ali i provereno njihovo znanje iz ove oblasti.

Škole su na poklon od Zavoda za zaštitu prirode Srbije dobile „Crvenu knjigu dnevnih leptira Srbije“, a deca naučno popularne publikacije prilagođene njihovom uzrastu: "Prirodna i kulturna baština NP Šar-planina – upoznajmo i sačuvajmo", "Otkrivanje Tare" i "Ptice".


 


Šta smo sve saznali:

- Većina dece je čula za reciklažu, a informacije su uglavnom dobili od roditelja i u školi, a znatno manje na TV.

- Najveći broj dece prepoznaje otpad kao glavni ekološki problem.

- Zanimljiv je podatak da 70% dece nije čulo za zanimanje ekolog, ili ako su i čuli nisu sigurni čime se bavi.

- Uglavnom raspoznaju znake reciklaže, a nivo znanja se znatno popravilo nakon edukacije, što smo utvrdili na osnovu tačnih odgovora u kviz u znanja. Ova činjenica potvrđuje da je neophodan kontinuiran rad sa decom, kako bi se postigli dobri rezultati, odnosno viši nivo ekološke svesti. Ono što je važno naglasiti je da deca brzo uče, hoće da rade, a tema reciklaže i otpada im je jako zanimljiva .

   


Zanimljivi odgovori!

Navedi nam neki primer kako čovek uništava prirodu.

  Tako što seče drveće i pravi papir na kome ljudi pišu samo sa jedne strane.

  Kad vozi auto.

  Kad prevrne kantu za smeće.

  Puca na životinje.

 

Šta radi ekolog?

  Uči nas da recikliramo; bori se protiv zagađenja prirode; pravi nešto drugo od otpada; trudi se da nauči mlađe i starije o ekologiji; čuva prirodu i čuva se da je ima što više