Home English
Srpski
Naslovna strana / Aktivnosti / Svetski dan akcije protiv klimatskih promena
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi
Korisni linkovi
 24. oktobra 2009. u Zemunu kod kule Gardoš Endemit se, zajedno sa građanima i učenicima Zemunske gimnazije, pridružio Svetskom danu akcije protiv klimatskih promena – sa ciljem da se proširi vest o broju 350, najznacajnijem broju na svetu, kao i da se utiče na podizanje svesti o klimatskim promenama. U cilju promovisanja broja 350 učesnici akcije su formirali ovaj broj svojim raznobojnim kišobranima.(Kliknite na sliku za uvećani prikaz)

Fotografije broja 350 napravljene tokom ove akcije širom sveta, uključujući i Beograd, bile su prikazane na velikom ekranu na Tajms Skveru u Njujorku, da bi zatim 26. oktobra 2009. bile dostavljene Ujedinjenim Nacijama. Fotografije su dostupne široj javnosti na sajtu organizacije 350.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učesnicima ove akcije!

Zašto 350?
350 ppm je gornja granica koncentracije ugljen dioksida (CO2) u atmosferi koja neće doprineti daljoj promeni klime. Trenutna koncentracija CO2 od čak 390 ppm doprinosi globalnom otopljavanju klime, topljenju glečera i ledenog pokrivača na polovima, kao i češćoj pojavi suše i poplava.
Ova akcija je planirana kao deo do sada najveće svetske akcije pod nazivom Svetski dan akcije protiv klimatskih promena koju koordiniše organizacija 350 (www.350.org). Ovoj akciji se već priključilo više od 2.000 gradova iz preko 150 zemalja sveta. Cilj akcije je da pozove svetske lidere da preduzmu odlučujuće korake u borbi protiv klimatskih promena, kroz smanjenje emisije CO2 kao jednog od najzačajnijih gasova staklene bašte.

Akcija je održana šest nedelja uoči 15. Konferencije članica okvirne konvencije UN o promeni klime u Kopenhagenu. Cilj je bio da se čuje glas građana i naučnika o temi klimatskih promena, a ne samo velikih korporacija i zagađivača kao što je to bio slučaj do sada. Ukupno 89 zemalja je već prihvatilo 350 ppm kao siguran nivo CO2, a među pristalicama ovog pokreta su i Rajendra Pačauri - predsedavajući IPCC, Sir Nikolas Stern - svetski priznati ekonomista i Al Gor - dobitnik Nobelove nagrade.Promotivni spot akcije


Ekološko društvo Endemit
Kontakt osoba: Jovanka Špirić
Telefon: 064/3200-617
E-mail: office@endemit.org.rs